За какво точно ни е математиката?

math lessons

Вие ще помислите: “За какво ще ми е потрябвала тази математика”. Тя ни съдейства да разрешаваме всекидневни задачи.

Замислете се колко пъти на ден се срещате с математика?

Ставате, поглеждате към стения часовник и на самия него – цифри и числа. Пиейки от сутрешното си питие, решавате да пуснете вашият любим тв канал, посягате за дистанционното и отново числа. Ядете и искате да се обадите на ваш приятел, с който имате среща днес. Вземате телефона, който е пълен с числа – номера, платки и чипове (А ако я нямаше математиката, дали щеше да има гсм-и?). Гледате отново часовника на стената – имате нужното време. Искате да отидете на пазар. Правите списък на продуктите, които ще закупите и изчислявате, приблизително колко финанси ще е нужно да носите.

Ще карате днес кола или пък ще позлвате метрото, ще общувате чрез компютър, може да играете на електронни игри и т.н. През деня ще Ви се налага многократно да пресмятате и решавате много различни задачи по математика без даже да го осмисляте, тъй като математика е навсякъде и във всичко. Тя е като въздуха. Нашият свят не може да съществува с липса на цифри. Основно благодарение на нея се подобряват всички науки и технологии. Благодарение на нея имаме гсм-и, коли, компютри и всякъкви джунджурийки, помагащи ни или са за забавление.

Точно това е мили дечица и възрастни, харесвате или не – без математика не може. Обичайте математика – задачи свързани с движение, пари, време, геометрия, работа, дати и много други задачи ни подготвят за трудностите в живота. Може и да не я обичате, не я зарязвайте напълно.

Някой може да зададе въпрос “как точно да я науча тази математика като всичко е адски сложно?”.

Ами практикувайте. За да сте добри в даден спорт трябва да практикувате, същото е и в математиката. С треинровки се образуват пътечки в мозъка (невронни връзки), умът ни които използва. Решавайки даден вид задача вие изграждате пътечка, утъпквайки с всяко подобно решение и всеки следващ път ще вие е по-лесно.